lauantai 16. helmikuuta 2013

Krokotiilin kyynel

Tiistainen raskaan sarjan elämä painavoitui yötä kohden käsittelemättömiin mittasuhteisiin, kun kahden päivällä tulleen epilepsiakohtauksen jälkeen herättiin kohtauksiin klo 01.30 ja viimeisen kerran klo 05.30. Ajatukset oli siinä vaiheessa jo aika armottomia. Tässäkö tämä nyt oli? Pitäisikö vaan tehdä se viimeinen päätös? Etenkin kun viimeisen kohtauksen jälkeen Unna oli jo fyysisesti niin puhki, ettei häävin pystynyt istumaan suorassa. Normaalisti kohtausten jälkimainingeissa se lähtee kävelemään ympäri kämppään. Walk it off.

Krokotiilin kyynel
Soitin yöllä päivystykseen, mutta mitään akuuttia hoitoa ei asialle ole. Ainoastaan, jos kohtaus vaan jatkuu ja jatkuu. Pieni pelko siitä, että jonain kertana se ei palaudukaan normaaliksi kohtauksen jäljiltä nosti päätään kun vielä keskiviikkonakin Unna oli tokkurainen. Edellisten peräkkäisten kohtausten jäljiltä (2½ viikkoa sitten) oli puhe eläinlääkärimme kanssa, että seuraavasta sarjakohtauksesta aloitetaan lääkitys. Saimmekin onneksi ajan Hakametsään torstaille, jossa käytiin lunastamassa meidän viimeinen oljenkorsi - barbivet.

Tätä tyypillisintä (ja toivottavasti toimivinta) epilepsialääkettä emme ole aiemmin aloittaneen sen vuoksi, että se on maksatoksinen. Unnalla on ollut maksan kanssa menneisyydessä häikkää, jonka vuoksi barbivetiä ei ole harkittu. Nyt ollaan siinä pisteessä, että lääkitys on aloitettava ja katsotaan kuinka pitkälle tällä maksalla pötkitään. Jos se on puoli vuotta, olemme kiitollisia. Jos se on vuosi, olemme vielä kiitollisempia. Hyvässä lykyssä se voi olla pidempikin aika. Lääkärin mukaan maksamutokset alkavat näkyä veriarvoissa tyypillisesti noin vuoden käytön jälkeen. Toivoa antoi verikokeet, joiden perusteella maksa-arvot ovat tällä hetkellä täysin normaalit.


Tällaisella arsenaalilla jatkamme taistelua. Lääkkeen antaminen vaatii silmänkääntäjän lahjoja, sillä lääkemäärä on mitättömän pieni. Niin onneton, että tabletit oli jauhettava apteekissa annospusseihin ja niihin oli lisättävä täyteainetta, jotta siellä pussissa olisi fyysisesti jotain muutakin kuin tähtipölyä. Sataan (100) annospussiin tuhraantui huikeat 14 tablettia, se kertonee jotain annoksen koosta. Samylin on maksaa tukeva lisäravinne.

Saas nähdä, kuinka tässä käy.

7 kommenttia:

 1. Isot tsempitykset Unnalle. Pidetään peukut pystyssä että maksa kestää vielä pitkään. <3

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä Unnalle! Toivottavasti hyviä kuukausia tai jopa vuosia olisi vielä edessä mahdollisimman monta!

  VastaaPoista
 3. Kunpa olis jotain mitä voitaisiin tehdä Unnan olon helpottamiseksi. Sattuu ajatella jos kotiin tullessa koko laumasta olisikin enää 3/5 jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unna on semmonen sissi, että eiköhän se juhannuksen nyt ainakin näe. Me ollaan lentokentällä Kuukun kanssa vastassa <3

   Poista
 4. Tsemppiä pikku-Unnalle! Jatkaako Unna normaalilla ruokavaliolla? Mietin vain, kun Mörkön maksa-arvot heikkenivät ja sille aloitettiin maksasairaan erikoisnappula, niin arvot palautuivat yllättävänkin nopeasti lähes normaaleiksi ruokavalion ansiosta. Voi tosin olla, että ruokavalio muutetaan vasta, jos maksa alkaa temppuilla eikä niinkään ennaltaehkäisevänä hoitona. Mutta minulle ainakin oli silloin iso positiivinen yllätys, että ruoalla pystyi vaikuttamaan niin paljon maksa-arvoihin eikä niiden hurja kohoaminen siten ollutkaan silloin heti maailmanloppu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku!
   Tuon on ihan totta. Unna söikin reilu vuosi sitten RC:n Hepaticia kun sen maksa- ja sappiarvot oli koholla. Eli eiköhän sekin keino oteta käyttöön jos arvoihin tulee muutoksia lääkityksen mytöä.

   Poista